De Koninklijke Harmonie Onder Ons Oudsbergen is een erg actieve, jonge en moderne muziekvereniging. Onze vereniging is echter meer dan 110 jaar geleden ontstaan. Hieronder wordt de geschiedenis kort weergegeven.
Dé stichters van onze vereniging waren de gebroeders Jozef en Lei Clijsters, aangesloten bij de fanfare van Opitter. Hun dagelijkse repetities thuis in de ‘Royermolen’ trokken steeds de aandacht van een aantal kameraden. Al gauw kreeg de muziekmicrobe ook hen te pakken: onder de naam ‘Onder Ons’ (afgeleid van ‘Vriendenkring Onder Den Duum’) werd in 1907 de fanfare van Gruitrode gesticht.
Jan Buntinx, horlogemaker, werd de eerste dirigent en pastoor Jozef Coenegracht nam het voorzitterschap waar. De 13 muzikanten repeteerden twee jaar lang voordat de fanfare voor de eerste maal op straat kwam. Bij het spelen van de mars Postwagen werd de fanfare op gejuich onthaald. Sindsdien mocht de fanfare altijd deelnemen aan het sociale leven in Gruitrode: optochten, feesten, processies en kermissen.
Na de Eerste Wereldoorlog hernam de fanfare vrij snel haar activiteiten. Naast het opluisteren van de traditionele feestelijkheden in Gruitrode, wilden dirigent en muzikanten zich echter ook meer laten horen buiten het eigen dorp: diverse zomerfeesten, stoeten en muziekwedstrijden. De nieuwe voorzitter Max Paredis zorgde dus samen met bekwame dirigenten zoals achtereenvolgens Jules Peeters, Alfons Stals en Manille Nijs voor een groeiperiode van de fanfare tussen beide wereldoorlogen.

Vanaf 1939 legde de Tweede Wereldoorlog alle muzikale activiteit in ons dorp voor enkele jaren stil. De mobilisatie liet immers een normale werking van de fanfare niet toe. Na de Tweede Wereldoorlog moest alles weer vanuit de basis opgebouwd worden: muzikanten, bestuur, instrumenten, partituren, financiële middelen enz. Onder het voorzitterschap van toenmalig burgemeester van Gruitrode, Jozef Lemmens, wist de fanfare deze moeilijke periode te overbruggen. In 1956 deden de muzikanten een geslaagde nieuwe poging tot wedstrijdsucces en vanaf 1960 werd de fanfare tijdens optochten ondersteund door een groep trommelaars onder leiding van Jan Verheyen. Het predikaat van Koninklijke Vereniging werd ook toegekend.

Midden jaren zestig vonden er in het bestuur enkele wisselingen plaats. Voorzitter Jozef Lemmens werd opgevolgd door Jozef Veestraeten en later Jan Lemmens, ook burgemeester van de gemeente Gruitrode. Jaak Coninx werd de nieuwe dirigent. In 1964 werd met een toelage van het gemeentebestuur een eerste uniform voor elke muzikant aangeschaft. Vanaf 1968 nam de fanfare opnieuw deel aan een aantal muziekwedstrijden, met onder meer deelnames aan het wereldmuziekconcours in Kerkrade (1970 en 1974). De oprichting van een majorettenkorps onder leiding van Leon Verheyen bracht vanaf 1973 een meerwaarde aan het visuele aspect tijdens de vele optochten van de fanfare. Begin jaren zeventig bouwde de fanfare een eerste repetitielokaal op de open ruimte achter het parochiehuis van Gruitrode.
De periode tussen 1975 en 1998 was er één van uitbreiding voor de vereniging. Dirigent Jaak Coninx werd eerst opgevolgd door Mathieu Donné, later Fons Stienaers en tot slot Jo Creyns. Renier Mulders, Jan Bullen en Jan Corstjens namen het voorzitterschap waar. Het grote succes van de majoretten en de heropgerichte drumband in 1984 onder leiding van Jan Schrooten zorgde voor een forse stijging van het ledenaantal. Daarenboven nam het aantal zelf georganiseerde activiteiten (zowel muzikaal als niet-muzikaal) alleen maar toe: muziekdagen, concerten, kasteelfeesten, blaaskapelfestivals, organisatie kampioenschappen, medewerking aan de Witte Feesten, soupers, rondhalen eregelden, jeugdactiviteiten enz. In 1980 werd in de schoot van de vereniging een blaaskapel met de naam ‘Royer Muzikanten’ gesticht. In dat zelfde jaar werd iedere muzikant in een nieuw uniform gestoken.

In 1998 nam Joost Vrolix het dirigeerstokje over. De fanfare was ondertussen, door het stijgend aantal houtblazers onder de muzikanten, geëvolueerd naar een harmonie. Samenwerking met de andere muziekverenigingen in Meeuwen-Gruitrode vond plaats tijdens een gezamenlijk concert op de Grote Markt in Brussel (2000) en het Oud Limburgs Schuttersfeest in Ellikom (2002). Een deelname aan het provinciaal concerttornooi in 2002 leidde tot de laureaatstitel in Tweede Afdeling. De zoektocht naar nieuwe en moderne concertvormen deed de harmonie ertoe besluiten om originele concerten te organiseren zoals ‘Fiësta Musica’ en ‘Music is our world!’. Het eeuwfeest in 2007 bracht de vijf andere muziekverenigingen uit ons kanton samen voor een verbroederingsconcert onder leiding van oud-lid en nu gastdirigent Guido Segers. Een nieuw vaandel, nieuwe kledij en een jubileumboek werden voorgesteld en heel wat leden werden gedecoreerd voor hun jarenlange inzet.
In de jaren na het eeuwfeest in 2007 werd op de ingeslagen weg verdergegaan onder leiding van nieuwe en erg jonge dirigenten Stefan Bokken en Graziana Buzzerio. Een jeugdensemble bereidt de allerjongste muzikanten voor op de overstap naar de grote harmonie. Een vernieuwd bestuur, met de ideale mix van jong en oud, kreeg vanaf 2007 een grote uitdaging: de zoektocht naar een nieuw repetitielokaal. Na heel wat jaren vergaderen met de kerkfabriek en het gemeentebestuur werd beslist een nieuwe, moderne harmoniezaal te bouwen in de sportzone in Gruitrode. De zoektocht zorgde er ook voor dat heel wat fondsenwervende activiteiten, waarin alle leden van de vereniging hielpen, moesten georganiseerd worden: fuiven, buffet wandeltochten, Bokkerieje, buffet gemeentelijk nieuwjaarsvuurwerk, pizzaverkoop, helpen met opruimen op festivals, verzamelen van papier in containers enz. Vanaf mei 2014 staken heel wat leden en sympathisanten van de vereniging hun handen uit de mouwen om in de Groenstraat (nu harmonieweg) een moderne en ruime harmoniezaal te realiseren. De vereniging kon rekenen op bijzondere steun van een aantal sponsors bij de uitvoering van het ontwerp, de grondwerken en de ruwbouw. De vollledige binnenafwerking werd evenwel eigenhandig uitgevoerd. Uiteindelijk werd de nieuwe harmoniezaal officieel geopend op vrijdag 29 mei 2015 en volgde in datzelfde weekend een reeks opendeurconcerten.
In het najaar van 2015 werd Joost Vrolix opnieuw de dirigent van de harmonie. Het organiseren van talrijke muzikale projecten (op eigen initiatief of op uitnodiging van andere muziekverenigingen) vormen nog meer dan voorheen de basis van de muziekvereniging. In verschillende themaconcerten zoals Back to the 70’s (2016), Goochelen met muziek (2017), Back to the 60’s (2017), Kids in concert (2018), La Douce France (2018) en La Bella Italia (2019) lag de focus op het combineren van harmoniemuziek met zang (Jolien Thijs, Jimmy Wertelaers, Sabrina Ghislain, trio Go Luka enz.), originele presentatie en aangepaste achtergrondprojectie. In 2018, een jaar voor de officiële fusie van de gemeentes Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek besloot het bestuur ook de naam van de vereniging te wijzigen tot ‘Koninklijke Harmonie Onder Ons Oudsbergen’. Sindsdien wordt het jaarlijkse kerstconcert niet enkel meer georganiseerd in CC Cultuurpunt Gruitrode, maar ook in CC Den Ichter Opglabbeek en laat de muziekworkshop ‘Coole Klanken’ elk jaar zo’n 25 kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar kennis maken met ritme in groep onder begeleiding van de dirigenten en jonge muzikanten van de vereniging.
Bron:
J. Schrooten (2007), Van fanfare tot harmonie: 100 jaar muziek in Gruitrode.